Wij zijn verhuisd naar een nieuw adres. Zijlweg 144 Haarlem. Bekijk hier de routebeschrijving.

Parodontale (Tandvlees) Aandoening

Parodontale (tandvlees) aandoeningen, waaronder gingivitis en parodontitis, zijn bacteriele infecties. Wanneer u dit niet laat behandelen, kan het leiden tot verlies van uw tanden. Het woord parodontaal betekent letterlijk "rondom de tand". Parodontitis is een chronische bacteriële infectie dat het tandvlees en het bot rondom uw tanden aantast.

Parodontale aandoeningen kunnen een of meerdere tanden aantasten. Het begint met bacteriën in de tandplak (het kleverige, kleurloze laagje op uw tanden) dat uw tandvlees irriteert en ervoor zorgt dat deze ontstoken raakt.

Bij de mildste vorm van de ziekte, gingivitis, wordt het tandvlees rood, iets gezwollen, tevens kan het tandvlees gemakkelijk bloeden. Er is meestal weinig of geen ongemak. Gingivitis wordt vaak veroorzaakt door niet optimaal reinigen. Gingivitis is omkeerbaar met een professionele behandeling en een goede mondzorg thuis.

Onbehandelde gingivitis kan leiden tot parodontitis. Na verloop van tijd, kan de tandplak zich namelijk gaan uitbreiden en onder het tandvlees groeien. Toxine dat geproduceerd wordt door bacteriën in tandplak irriteren het tandvlees. Het toxine stimuleert een chronische ontstekingsreactie, waarbij de weefsels en het bot, die de tanden ondersteunen afgebroken worden en verloren gaan.

Tandvlees komt los van de tanden en vormen pockets (ruimte tussen de tanden en het tandvlees) die ontstoken raken. Naarmate de aandoening vordert, verdiepen de pockets en meer tandvlees en bot gaan verloren. Vaak heeft dit destructieve proces zeer milde symptomen, zoals bloeding van het tandvlees of een slechte adem. Maar, uiteindelijk, kunnen de tanden los gaan zitten en uitvallen. Dit proces kan heel langzaam verlopen in een aantal jaren. Echter, regelmatig kan het proces zeer agressief verlopen met verlies van tanden in een aantal maanden.


Types parodontale aandoeningen

Er zijn vele vormen van parodontale aandoeningen. Zoals gingivitis, Agressieve Parodontitis, Necrotiserende Parodontitis. Als dergelijke aandoeningen onbehandeld blijven kan dat zelfs binnen enkele maanden leiden tot tandverlies

lees meer

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van parodontale aandoeningen is bacteriële tandplak, een kleverige, kleurloze laag die voortdurend wordt gevormt. Roken, zwangerschap, stress en medicatie  hebben ook invloed op de gezondheid van uw tandvlees. Ook Diabetse, voeding en medicatie kunnen parodontale aandoeningen in de hand werken

lees meer