Wij zijn verhuisd naar een nieuw adres. Zijlweg 144 Haarlem. Bekijk hier de routebeschrijving.

Oorzaken

Roken / Gebruik van Tabak

Zoals u waarschijnlijk al weet, is het gebruik van tabak verbonden met serieuze ziektes, zoals kanker, longziekten, hart- en vaatziekten, even als tal van andere gezondheid problemen. Wat u wellicht niet weet is dat tabak gebruikers ook een verhoogd risico hebben op parodontale aandoeningen. Recente studies hebben zelf aangetoond dat het gebruik van tabak een van de belangrijkste risico factors is in de ontwikkeling en progressie van parodontale aandoeningen.

Genetisch

Uit onderzoek is gebleken dat 30 % van de bevolking genetisch vatbaar is voor tandvleesaandoeningen. Ondanks een redelijke mondverzorging, hebben deze mensen zes keer meer kans om een parodontale aandoening te ontwikkelen.

Zwangerschap en Puberteit

Als een vrouw weet u, dat uw gezondheid uniek is. U weet dat dagelijks poetsen en flossen, een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging belangrijk zijn om in vorm te blijven. U weet ook dat op bepaalde moment in uw leven, u extra goed voor uzelf moet zorgen. Momenten dat u volwassen wordt en verandert, zoals de puberteit of de menopauze en momenten waarop u speciale behoeften heeft, zoals menstruatie en zwangerschap. Tijdens deze bijzondere tijden ervaart uw lichaam hormonale veranderingen.

Deze veranderingen hebben invloed hebben op het weefsel in uw lichaam, zoals uw tandvlees. Uw tandvlees kan gevoelig worden en soms sterk reageren op hormonale schommelingen. Dit maakt u ook meer vatbaar voor tandvleesaandoeningen. Bovendien suggereren recente studies dat zwangere vrouwen met tandvlees aandoeningen zeven keer meer kans hebben op een baby met een licht gewicht.

Stress

Zoals u waarschijnlijk weet is stress gekoppeld aan een groot aantal ernstige aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, kanker en tal van andere gezondheid problemen. Wat u misschien niet weet is dat stress ook een risicofactor is voor parodontale aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat stress het moeilijker maakt voor uw lichaam om te kunnen vechten tegen infecties, waaronder parodontitis.
medicatie
Sommige geneesmiddelen, zoals orale anticonceptiva, antidepressiva en bepaalde geneesmiddelen voor het hart kunnen uw mondgezondheid beïnvloeden. Net zoals u uw huisarts of andere zorgverleners informeert over uw gezondheid, moet u ook uw tandarts informeren.

Klemmen of knarsentanden

Heeft iemand u verteld dat u uw tanden 's nachts knarst? Heeft u last van uw kaak, doordat uw tandenklemt wanneer u onder druk staat of een probleem op het werk heeft ? Klemmen en knarsentanden kunnen extra druk uitoefenen op het tandvlees en kan het proces versnellen waarmee deze parodontale weefsels worden vernietigd.

Diabetes

Diabetes is een ziekte die veroorzaakt is doordat het suiker in het bloed verandert. Diabetes veroorzaakt ofwel een tekort aan productie van insuline (een hormoon dat de belangrijkste component in het vermogen van het lichaam om gebruik te maken van bloedsuikers) of het lichaam is niet in staat om de insuline correct te gebruiken. Volgens de Amerikaanse Diabetes Associatie, hebben ongeveer 16 miljoen Amerikanen diabetes; hoewel meer dan de helft niet gediagnosticeerd is met deze ziekte. Als u een diabeet bent dan heeft u een hogere risico om infecties op te lopen, inclusief parodontale aandoeningen. Deze infecties kunnen op hun beurt veroorzaken dat uw diabetes moeilijk te controleren is en infectie ernstiger worden dan bij een niet-diabeet.

Slechte Voeding

Zoals u wellicht al weet, kan een dieet met weinig belangrijke voedingsstoffen uw immuun systeem negatief beïnvloeden en het moeilijker voor uw lichaam maken om tegen infecties te vechten, .

Andere Systematische Aandoeningen

Ziektes die interfereren met het immuun systeem van uw lichaam kan de conditie van uw tandvlees verslechteren.