Wij zijn verhuisd naar een nieuw adres. Zijlweg 144 Haarlem. Bekijk hier de routebeschrijving.

Extractie

Tand extracties kunnen om een aantal redenen nodig zijn:

  • Ernstige verval
  • Ernstige parodontale aandoeningen
  • Gebroken op een manier die niet kan worden gerepareerd
  • Slecht gepositioneerd in de mond
  • Voorbereiding van een orthodontische behandeling

Het verwijderen van een enkele tand leidt wellicht tot problemen, zoals de mogelijkheid om te kauwen, bot verlies, problemen met de kaak en verschuiving van tanden.

Om deze complicaties te voorkomen, bespreken we de volgende behandelopties, zoals:
Tand Implantaten
Extractie Site Preservatie
Ridge Augmentation

Procedure

Op het moment van de extractie, zal de tandartsarts uw tanden, kaakbeen en het tandvlees gevoelloos maken door het omliggende gebied plaatselijk te verdoven.

Gedurende de extractie voelt u een grote druk. U voelt de druk zonder pijn, omdat de verdoving de zenuwen die pijn doorgeven verlamd, maar de zenuwen die druk overbrengen zijn niet sterk beïnvloed.

Als u pijn voelt gedurende de extractie, zullen wij u meer verdoving geven.

Soms moet een sneetje worden gemaakt wanneer een tand zo stevig is verankerd of de wortel is zodanig gebogen dat er niet genoeg ruimte is om deze te verwijderen. De tandarts boort de tand in kleine secties en vervolgens verwijdert hij ze een voor een.

Site Preservation

Er bevindt zich een speciaal type bot rondom uw tanden. Dit bot heet alveolaire "ridge" bot (kaakbeen) en bestaat uitsluitend om de tanden te ondersteunen. Zodra de tand is verwijderd, begint het bot te degenereren en "weg te smelten". Het bovenliggende tandvlees smelt weg met het kaakbeen, zo wordt het uitgedund en de "ridge" vlak. Dit gebeurt in twee dimensies. De eerste dimensie houdt het verlies van horizontale breedte in, die wordt veroorzaakt door de resorptie van het bot. Dit maakt de resterende 'ridge' smaller dan wanneer de tand aanwezig was. Het tweede gedeelte is het verlies van de verticale hoogte. Dit maakt de rest van het bot minder "hoog". Dit proces is sneller in gebieden waar je een gedeelte of een volledige prothese draagt.

Het is mogelijk om dit proces te voorkomen en het is belangrijk dat u deze eerst overweegt, voordat u de tanden laat extraheren. Sommige van deze procedures worden optimaal uitgevoerd op het moment dat de tand verwijderd wordt.

Wanneer u een of meerdere geëxtraheerde tanden heeft dan is een 'socket site preservation' aanbevolen om zoveel mogelijk van de onderliggende kaakbeen te behouden en mogelijke toekomstige restauraties te voorkomen.

U heeft verschillende mogelijkheden om ontbrekende tanden te vervangen. Alle mogelijkheden hebben ondersteuning van het bot nodig om goed te kunnen functioneren. Hieronder vindt u een lijst van de mogelijke opties:

Tandimplantaten: Deze worden ondersteund door de titaniumkunstwortel, waarop de vervangende tand wordt gemonteerd. Hoe meer bot u heeft om te ondersteunen, des te sterker de implantaten zullen zijn. In sommige gevallen kan het bot degenereren tot een punt waar implantaten niet meer kunnen worden geplaatst zonder dat u meer complexe bot procedures nodig heeft. Het is duidelijk dat het voorkomen van botverlies gemakkelijker is dan het opnieuw het bot aan te maken.

"Fixed bridge": Dit is een restauratie die ondersteund wordt door de tanden naast de ontbrekende tand. De vervangende tand overspant de ruimte. Als het bot verloren is, zal er een lelijke ruimte onder de vervangende tand komen, waar voedsel zich kan ophopen.

Andere vervangende alternatieven zijn een uitneembare partiële of volledige prothese. Deze presteren vaak beter met meer ondersteunend bot, omdat extra steun voorkomt het los raken van de prothesen.

Procedure
Er zijn twee belangrijke fasen in het behouden van uw kaakbeen gedurende en na de tand extractie. Niet-traumatische extractie technieken zijn ontworpen om zo veel mogelijk bot te behouden en om bloeding te verminderen. Daarbij zijn niet-traumatische extractie een sleutel om het resorberen van de 'socket'' te voorkomen en is tevens een toevoeging van het bot vervangende materiaal.

Er zijn verschillende types of bottransplantatie materialen en technieken. Parodontoloog Van den Berg zal met u bespreken welke de meest geschikte voor u is. Nadat de tand is geextraheerd, is de ruimte bedekt met been of een membraan. Vroeg of laat zal het bottransplantatie materiaal, het weefsel rondom de 'socket' gaan ondersteunen en dan kan deze worden vervangen door een nieuw stukje kaakbeen. Het bot zal een uitstekende ondersteuning zijn voor de tandheelkundige implantaat die de tand gaat vervangen.

Hoewel het bot wordt gecreëerd door een transplantatie om de 'socket' te ondersteunen, zal dit niet voor een onbepaalde tijd zijn. Het plaatsen van tandheelkundige implantaten die drie tot twaalf maanden na de extractie en bottransplantie worden geplaatst zal een zo lang mogelijke ondersteuning bieden en u hetzelfde vermogen geven als voorheen. Het transplantaat zal op een gegeven moment "verdwijnen" of resorberen naar verloop van tijd.
In een aantal gevallen is het daadwerkelijk haalbaar om een tand implantaat op hetzelfde moment te plaatsen. Parodontoloog Van den Berg zal deze optie met u bespreken of het een levensvatbaar alternatief is.